ISAK

Vad är tjärvitriol? Hur använder man det?

Vad är egentligen tjärvitriol? Det är en tjärblandning. Visste du att det finns många fördelar med att behandla trä med tjärvitriol ? Tjärvitriol, skyddar ditt trä från röta, insektsangrepp och brandskador. Tjärvitriolen innehåller ingen vitriol (järnsulfat). Den går att måla på galvade spik utan att spiken rostar.

tjärvitriol grå röd rödtjära

Vad är tjärvitriol?

Tjärvitriol är en tunn tjärlasyr som ger en stilren, modernt grå kulör. Tjärvitriolen är baserad på trätjära, terpentin och har ett grått pigment som ger ytan en kulör som liknar järnvitriol. Tjärvitriolen innehåller ingen vitriol (järnsulfat). Det är en hållbar tjärblandning.

Den varmgråa kulören framträder efterhand, när tjärans naturligt bruna kulör tonas ner. Slutresultatet blir en vacker grå kulör som smälter in i naturen och skyddar träet. Trätjära är naturens egna träskydd som består av bland annat olika slags hartser och terpener. Kåda (harts) är trädets naturliga sätt att skydda sig mot mikroorganismer och läka skador. Terpener är ett lösningsmedel och påskyndar torkningen.

Hur använder man tjärvitriol?

Här är några tips som hjälper dig att få mest utav tjärvitriolens härliga egenskaper:

  • Först är det en bra idé att testa tjärvitriolen på en liten yta med 1-3 lager för att se hur tjärvitriolen kommer fram med tiden. Detta kommer att ge dig en bättre känsla av hur tjärvitriolen kommer att se ut när den är helt torr.
  • En av de fantastiska sakerna med tjärvitriolen från Auson är att det kräver minimalt förberedande arbete. Till skillnad från vissa andra ytbehandlingar som kräver skrapning och tvätt, kan du borsta tjärvitriolen på dina ytor utan extra krångel.
  • Beroende på vilken typ av väder dina ytor utsätts för, så behöver du kanske bara måla vissa områden en gång, medan andra kan kräva 2-3 lager för full täckning. Tänk på detta när du planerar ditt projekt.
  • Det är viktigt att notera att den sanna grå färgen på tjärvitriol endast kommer att synas när färgen har torkat helt. Ha tålamod och vänta tills färgen har torkat helt innan du gör några bedömningar om den slutliga färgen.

Nackdelar med tjärvitriol?

Det finns få nackdelar med att använda tjärvitriol. Det passar till exempel utmärkt att använda på träpanel, fasadtimmer, staket, trätak, pallkragar och andra träkonstruktioner utomhus. Använd tjärvitriol på obehandlat trä och på trä som tidigare har behandlats med tjära eller järnvitriol. När du penslar ditt trä med tjärvitriol kan du skapa en finish som hjälper ditt trä att hålla länge. Dessutom är det ett miljövänligt alternativ jämfört med några av de andra hårdare behandlingarna som finns.

Hur ofta målar man med tjärvitriol?

Tjärvitriol är ett populärt val för att måla träytor på grund av sin hållbarhet och unika finish. Vi rekommenderar att måla igen efter ungefär 5-10 år.

För att uppnå bästa resultat vid användning av tjärvitriol, rekommenderas att processen utförs i varma väderförhållanden, helst vid en temperatur på minst 10 °C. Den varma temperaturen gör tjärvitriolen lättare att arbeta med och samtidigt tränger den bättre in i ytan. Till skillnad från andra produkter behöver ingen balsamterpentin tillsättas vid strykning med tjärvitriol.

Det är viktigt att röra om ordentligt innan du målar eftersom pigmentet tenderar att lägga sig i botten under lagring. Rör dessutom om i färgen regelbundet medan du målar för att säkerställa att pigmentet fördelar sig jämnt. Det är viktigt att notera att tjärvitriol är en naturlig produkt, utseendet kan variera något från olika partier. Om du har flera burkar från olika produktioner, se till att blanda dem för att undvika färgskillnader. Du kan identifiera produktionspartiet från den vita etiketten på locket.

Vad har tjärvitriol för livslängd?

Tjärvitriol är en levande ytbehandling. Vi rekommenderar att måla igen efter ungefär 5-10 år. Utvärdera och behandla vid behov.

Är tjärvitriol övermålningsbar?

Det tar ungefär 1-2 dygn för beläggningen att torka ordentligt innan det är övermålningsbart.

Vart kan man köpa tjärvitriol?

Velltra är återförsäljare av tjärvitriol

Vad är skillnaden på tjärvitriol vs järnvitriol?

Vad är det för skillnad mellan tjärvitriol vs järnvitriol? Både järnvitriol och tjärvitriol ger fasaden en varmgrå nyans. Skillnaden är träskyddet. Järnvitriolen ger inget träskydd alls till fasaden. Tjärvitriolen däremot är baserad på trätjära och innehåller de naturliga ämnen som träet naturligt använder mot angrepp. Tjärvitriolen ger ett effektivt och långverkande träskydd.

Hur får man bort tjärvitriol?

Det beror på vilken yta tjärvitriolen hamnat på. Spill på t.ex. fönster tas bort med balsamterpentin eller etanol. Går även att använda andra färgborttagningsmedel. Terpentin löser tjära. Hör av dig till tillverkaren via info@auson.se och rådfråga om just ditt fall.




Olika typer av tjära för ytbehandling

Tjärvitriol

Tjärvitriol är en tunn tjärlasyr som ger en stilren, modernt grå kulör. Den varmgråa kulören framträder efterhand som tjärans naturligt bruna kulör tonas ner. Slutresultatet blir en stilren grå kulör som smälter in i naturen och vårdar träet. Tjärvitriol är baserad på Äkta Trätjära, Terpentin och har ett grått pigment som ger ytan en kulör som liknar järnvitriol. Det passar utmärkt att använda på träpanel, fasadtimmer, staket, trätak, pallkragar och andra träkonstruktioner utomhus. Du kan använda Tjärvitriol på obehandlat trä och på trä som tidigare har behandlats med tjära eller järnvitriol. Källa

Auson Tjärvitriol 10 Liter Ljusgrå Träbehandling Träolja Tjärolja

Trätjära

Trätjära är en traditionellt ugnsbränd furutjära och passar utmärkt på moderna trähus, timmerhus, trätak, bryggor och andra träkonstruktioner utomhus. Gröntjära, svartbrun och rödtjära är olika varianter av trätjära. Källa

Äkta trätjära 10 liter 850 från Auson

Tjärolja

Tjärolja används på obehandlat och behandlat trä på bl.a. altaner, utemöbler och bryggor. Tjäroljan skyddar effektivt mot vatteninträngning och är naturens egna träskydd. Källa

Tjärolja Auson 10 Liter

Svarttjära, svart pigmenterad trätjära

Trätjära med mattsvart pigment är ett naturmaterial. Enkelt att applicera och ger en slitstark och naturligt mattsvart yta som passar perfekt för att skydda trä från väder och vind.

Trätjära Svarttjära Tjärfärg Auson Pigment Svart 9 Liter

Gröntjära

gröntjära grön grönt pigment auson trätjära fasad timmer trä

Gröntjära ger en fin matt kulör samtidigt som den skyddar mot röta och uttorkning. Den klassiska gröna färgen passar perfekt till både hus, tak och staket. Du kan använda Gröntjära på obehandlat trä eller trä som tidigare behandlats med tjära, slamfärg eller järnvitriol. Om du målar på hyvlat virke, behöver du späda med 10–20 % terpentin eller sprit. På ohyvlat är det bara att sätta i gång. Källa

Auson Grönttjära 9 Liter trätjära återförsäljare

Svartbrun trätjära

Svartbrun är en tjärfärg med både svart och brunt pigment som ger ett mjukt intryck. Måla på obehandlat eller behandlat trä som har målats med slamfärg eller järnvitriol. Källa


Roslagsmahogny

Roslagsmahogny är en tunnflytande tjärlasyr som ger en mörkare mahognyton. Den bygger på ett gammalt svenskt recept bestående av Äkta Trätjära, linolja och balsamterpentin. Eftersom Roslagsmahogny är mycket lättrinnande bör den appliceras tunt och strykas på två gånger. Tänk på att låta ytan torka ordentligt mellan strykningarna. Källa


Balsamterpentin

Balsamterpentin är ett lösningsmedel som används till späd­ning av tjär- och linoljefärg. Produkten löser även fett och föroreningar från ytor som skall målas. Källa


Slipersolja

Slipersolja är en rötningshämmande olja baserad på äkta trätjära, vilket ger den en karakteristisk lukt som minskar med tiden. Källa

Auson Slipersolja 3 Liter

Takisol

Takisol är ett namn som brukar associeras med klisterasfalt, det används vid skarvklistring av takpappsvåder på trätak. Produkten kan även användas för tätnings- och lagningsarbeten där ett smidigt och elastiskt kitt erfordras. Källa

takmassa takisol

Relaterade produkter från vårt sortiment

Se även

  • Taggar

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.

//